Strasznie pyszny deser na halloween
Organizujesz przyjęcie z okazji Halloween i szukasz pomysłów na desery nawiązujące do tematu? Możliwości jest naprawdę wiele – szczególnie, że część znanych ci przepisów możesz z łatwością zmodyfikować. Poznaj przepis na brownie przełożone pomarańczowym kremem i ozdobione strasznymi dekoracjami.
Halloween to święto, które kojarzy się z duchami, czarownicami, pająkami i wszystkim tym, co przerażające. Mając to na uwadze, możesz przygotować „strasznie” pyszny deser. Co powiesz na nietypowe brownie?
Składniki na halloweenowe brownie
Brownie jest wypiekiem, które – za sprawą twojej kreatywności – może występować w różnych odsłonach. Podstawowy przepis można bowiem modyfikować, aby uzyskać przerażający, a zarazem pyszny deser – w sam raz na przyjęcie z okazji Halloween.
Składniki na ciasto:
- 200 g masła,
- 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 140 g mąki pszennej,
- 250 g cukru drobnego do wypieków,
- 6 jajek,
- 100 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 30 g oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Z powyższych składników należy upiec ciasto czekoladowe – zgodnie z klasycznym przepisem.
Chociaż brownie nie przekłada się, warto wykorzystać przepis na krem czekoladowy do przyrządzenia kremu pomarańczowego – do przełożenia wypieku.
Składniki na krem pomarańczowy:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
- 30 g cukru pudru
- 1 tabliczkę czekolady E.Wedel Białej,
- 1 łyżeczka pomarańczowego barwnika spożywczego w żelu.
Składniki na straszne dekoracje:
- markizy czekoladowe,
- lukier królewski,
- kuwertura czekoladowa.
Dekorowanie strasznego brownie krok po kroku
Ostudzone brownie należy przekroić na dwie części – wzdłuż, a następnie spód przełożyć kremem pomarańczowym (niewielką ilość kremu należy zostawić). Przykryj drugim blatem, lekko dociskając.
Wierzch ciasta udekoruj pozostałym kremem i przystąp do tworzenia dekoracji. W tym celu:
- ciastka czekoladowe oddziel od siebie i usuń krem,
- na wierzchu ciastek wykonaj oczy za pomocą lukru i wykończ je maleńkimi groszkami czekoladowymi,
- udekorowane ciastka przyklej na wierzch brownie,
- wykorzystując kuwerturę namaluj pająkom nogi (po 4 z każdej strony).
Twój strasznie pyszny deser jest gotowy! Smacznego!