kobiece dłonie trzymające kubek i przeglądające gazetę
W zdrowym ciele

Zdrowe nawyki żywieniowe, czyli jak żyć, by nie liczyć kalorii

Marzenie o szczupłej sylwetce jeszcze nigdy nie było tak łatwe do osiągnięcia. Wystarczy polubić zdrowy styl życia i zainteresować się tym, co jemy. Wiedza na temat produktów żywnościowych to dietetyka. Studia w tym zakresie szkolą do konkretnego zawodu. Jednak o zasadach żywienia powinien wiedzieć każdy. Czego można się dowiedzieć?

Wyjątkowa zgodność ekspertów

Od kilku lat jako społeczeństwo zaczynamy mieć prawdziwe, „światowe” problemy. To między innymi wzrost liczby osób z otyłością oraz wiele chorób cywilizacyjnych. Lekarze, dietetycy, trenerzy fitnessu są wyjątkowo zgodni. Jeśli chcemy być zdrowsi i nie dać się ponurym trendom, które od lat znane są w krajach rozwiniętych, musimy zacząć o siebie dbać. Przydają się informacje o tym, jaki wpływ na nasze życie ma to, co jemy. Kompleksowo i medycznie opisuje je dietetyka. Studia w tym zakresie są coraz popularniejsze, a ich absolwenci nie narzekają na brak pracy. Uczenie co jeść i w jakich ilościach powinno być dostępne dla każdej grupy wiekowej.

Modna dietetyka – studia dla każdego

Nie wszystkie trendy, popularne w mediach są godne polecenia. Tymczasem uzupełnianie wiedzy na temat żywności to coś, co warto wspierać. Na studia w zakresie dietetyki najczęściej decydują się osoby, które mają misję do spełnienia. Chcą edukować społeczeństwo w zakresie dobrych nawyków żywieniowych. Na spotkaniach z zainteresowanymi starają się tłumaczyć, że dieta nie oznacza wyrzeczeń, tylko bogactwo składników pokarmowych, które dopasowujemy do swoich potrzeb. Inaczej powinna się odżywiać osoba z nietolerancją pokarmową, a jeszcze inny plan żywienia ma ktoś, będący na redukcji kalorycznej. Jeszcze inne zalecenia otrzyma rekonwalescent lub osoba aktywna fizycznie.

Liczenie kalorii, czyli zmora odchudzających się

W komponowaniu posiłków nie trzeba wcale aptekarskich wyliczeń. O tym, jak wygląda kaloryczność poszczególnych składników, uczy dietetyka. Studia w tym zakresie dają cenną wiedzę, jednak amatorowi wystarczy bardziej ogólne rozeznanie. Jeśli wiemy, jakie potrawy są bardziej kaloryczne, a mimo to chcemy je co jakiś czas zjeść, wystarczy pozostałe posiłki w ciągu dnia nieco „odchudzić”. Godne polecenia nawyki to także więcej warzyw i owoców menu, unikanie żywności przetworzonej i fast foodów oraz dbanie o odpowiednią ilość płynów. Przydaje się także regularna aktywność fizyczna jak energiczny spacer, jazda na rowerze, basen lub treningi.

Popularne diety kontra zdrowy rozsądek

Prawie każdy, kto choć raz próbował się odchudzić, korzystał z popularnych diet. Można je znaleźć w Internecie lub licznych publikacjach. Za większością z nich stoją konkretne nazwiska ich autorów lub propagatorów. Niestety, takie rozwiązanie nie jest dobre. Za skutecznym układaniem diet stoi dietetyka. Studia w tym zakresie uczą jak indywidualnie komponować posiłki. Każdy z nas ma inne zapotrzebowanie kaloryczne i inny metabolizm. To, co sprawdzi się w przypadku jednej osoby, nie będzie skuteczne u innej. Drastyczne ograniczanie kalorii daje szybkie efekty, ale powoduje spadek energii i samopoczucia oraz grozi efektem jojo. Jest też po prostu niezdrowe.

Jak jeść, aby schudnąć? Najlepiej szukać informacji o tym, co lubimy jeść. Czytać etykiety na opakowaniach, testować, które produkty dobrze tolerujemy, a które lepiej wykluczyć z jadłospisu. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto korzysta z pomocy specjalisty. Dla wielu to pierwszy krok do osiągnięcia upragnionej wagi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close