czekoladowy deser na halloween
Rozwijaj się

Strasznie pyszny deser na halloween

Organizujesz przyjęcie z okazji Halloween i szukasz pomysłów na desery nawiązujące do tematu? Możliwości jest naprawdę wiele – szczególnie, że część znanych ci przepisów możesz z łatwością zmodyfikować. Poznaj przepis na brownie przełożone pomarańczowym kremem i ozdobione strasznymi dekoracjami.

Halloween to święto, które kojarzy się z duchami, czarownicami, pająkami i wszystkim tym, co przerażające. Mając to na uwadze, możesz przygotować „strasznie” pyszny deser. Co powiesz na nietypowe brownie?

Składniki na halloweenowe brownie

Brownie jest wypiekiem, które – za sprawą twojej kreatywności – może występować w różnych odsłonach. Podstawowy przepis można bowiem modyfikować, aby uzyskać przerażający, a zarazem pyszny deser – w sam raz na przyjęcie z okazji Halloween.

Składniki na ciasto:

  • 200 g masła,
  • 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 250 g cukru drobnego do wypieków,
  • 6 jajek,
  • 100 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 30 g oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Z powyższych składników należy upiec ciasto czekoladowe – zgodnie z klasycznym przepisem.

Chociaż brownie nie przekłada się, warto wykorzystać przepis na krem czekoladowy do przyrządzenia kremu pomarańczowego – do przełożenia wypieku.

Składniki na krem pomarańczowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 30 g cukru pudru
  • 1 tabliczkę czekolady E.Wedel Białej,
  • 1 łyżeczka pomarańczowego barwnika spożywczego w żelu.

Składniki na straszne dekoracje:

  • markizy czekoladowe,
  • lukier królewski,
  • kuwertura czekoladowa.

Dekorowanie strasznego brownie krok po kroku

Ostudzone brownie należy przekroić na dwie części – wzdłuż, a następnie spód przełożyć kremem pomarańczowym (niewielką ilość kremu należy zostawić). Przykryj drugim blatem, lekko dociskając.

Wierzch ciasta udekoruj pozostałym kremem i przystąp do tworzenia dekoracji. W tym celu:

  • ciastka czekoladowe oddziel od siebie i usuń krem,
  • na wierzchu ciastek wykonaj oczy za pomocą lukru i wykończ je maleńkimi groszkami czekoladowymi,
  • udekorowane ciastka przyklej na wierzch brownie,
  • wykorzystując kuwerturę namaluj pająkom nogi (po 4 z każdej strony).

Twój strasznie pyszny deser jest gotowy! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close