Przygotowana papka dla dziecka do zjedzenia
Nasze pociechy

Czy posiłki dla niemowląt muszą być papkami?

Jaka powinna być konsystencja posiłków podawanych niemowlętom? To pytanie nurtuje wielu rodziców, którzy zaczynają wprowadzać pokarmy stałe do diety dziecka. Często spotykamy się z poglądem, że pierwsze posiłki dla niemowląt powinny być papkami? Czy to prawda?

Jakie produkty wybrać na początku rozszerzania diety niemowlaka?

Rozszerzanie diety niemowlaka jest długotrwałym procesem, polegającym na stopniowym przechodzeniu z diety opartej o mleko matki lub modyfikowane, na pokarmy stałe, podawane z rodzinnego stołu. Proces ten polega nie tylko na wprowadzaniu do diety niemowlaka sukcesywnie coraz to innych produktów. Początkowy etap rozszerzania diety to zapoznanie dziecka z konsystencją pokarmu, nauką wkładania jedzenia do buzi, przeżuwania, połykania, poznawania zapachu potraw. W kolejnych krokach dziecko uczy się spożywać coraz bardziej różnorodne posiłki, aż do momentu, gdy zaczną one stanowić podstawę diety dziecka. Metoda rozszerzania diety BLW, czyli Bobas Lubi Wybór zakłada, że dziecko od samego początku dostaje do jedzenia produkty pokrojone w kawałki, pasujące wielkością do jego rączki. W tej metodzie etap papek i karmienia łyżeczką jest zupełnie pomijany. Dziecko od samego początku je samodzielnie, samo też decyduje, co chce zjeść i w jakiej ilości.

Jak podawać niemowlakowi jedzenie w kawałkach?

Jeśli stosujemy metodę BLW, już od samego początku niemowlę otrzymuje miękkie warzywa w kawałkach do samodzielnego jedzenia. Jak przygotować takie kawałki? Powinny one być wielkości palca rodzica, aby wystawały z rączki niemowlęcia. Muszą być na tyle miękkie, by dziecko mogło je rozgryźć i przeżuć. Nie powinny być jednak za miękkie, bo wtedy dziecko łatwo rozgniecie je rączkami na miazgę. Produkty należy kroić w słupki, a nie w plasterki. Nie wolno podawać produktów zbyt małych, np. ziaren groszku lub kukurydzy, którymi dziecko łatwo może się zadławić. Jakie produkty podać jako pierwsze? Obecnie nie ma zaleceń dotyczących tego, jakie produkty podajemy jako pierwsze. Warto rozpocząć rozszerzanie diety od gotowanych warzyw. Często rodzice wybierają jako pierwsze danie dla niemowlaka gotowaną na parze marchewkę, dynię lub ziemniaka. Warzywa te kroi się w paseczki lub w ćwiartki. Brokuły lub kalafiora można podać po rozdzieleniu go na pojedyncze różyczki. Do diety można wprowadzać także owoce. Owoce także trzeba pokroić w słupki, a te mniejsze w ćwiartki.

Czy metoda BLW jest dla każdego?

Metoda BLW uczy dziecko dużej samodzielności. Wymaga też od rodzica pewnej dozy cierpliwości. Szczególnie na początku, gdy dziecko poznaje nowe produkty, efekty jedzenia mogą wydawać się rodzicom mizerne. Najczęściej podany produkt szybko ląduje na całej buzi, rączkach i ubraniu malucha. Może się zdarzyć, że w pierwszych dniach rozszerzania diety tą metodą dziecko w ogóle niczego nie zje, a podawanie nowych pokarmów potraktuje jako zabawę. Są to naturalne etapy poznawania nowego jedzenia. Jeżeli komuś nie odpowiadają zasady BLW, zawsze można rozszerzać dietę metodą klasyczną, zaczynając od papek i przecierów, podawanych łyżeczką. Także metoda BLW nie wyklucza podania dziecku czasami jedzenia w formie zmiksowanej. Warto, aby dziecko poznawało potrawy o różnej konsystencji. Można przygotować np. zupę w formie przecieru i podać ją w kubeczku do picia.

Zalety i wady metody BLW

Rozszerzanie diety metodą BLW ma wiele zalet, ale też wady. Wybór zależy od rodzica. Metoda BLW stawia na dużą samodzielność dziecka i daje mu dużo swobody odnośnie wyboru pokarmów. W ten sposób rozbudza jego ciekawość, umożliwia mu poznawanie pokarmów poprzez dotykanie, wąchanie, gryzienie. Rodzice zauważają, że dzięki temu dziecko częściej sięga po nowe produkty, chętniej zjada warzywa. Maluch otrzymuje pokarmy z rodzinnego stołu, można zatem gotować i przygotowywać posiłki dla całej rodziny, dostosowując je tylko do potrzeb niemowlaka. Wadą tej metody jest między innymi bałagan, który pojawia się w momentach, gdy dziecko rozrzuca lub rozmazuje jedzenie. Nieuniknione też jest marnowanie pewnej ilość jedzenia. Istnieje także pewne ryzyko zakrztuszenia się dziecka. Dlatego trzeba zawsze karmić dziecko w pozycji siedzącej i stosować zasady, które zapewniają bezpieczeństwo w czasie jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close